Hitta motivationen till att äta hälsosamt & träna | FITSPOORATION

FITSPOORATION

Annons

Hitta motivationen till att äta hälsosamt & träna

PicMonkey Collage-2

FRÅGA: Hej fina Ellen!! Din blogg och youtubekanal är så BRA! Du inspirerar verkligen ❤️ Du ser verkligen så hälsosamt vacker ut utan att du överdriver med träning osv. Önskar att jag hade samma motivation som dig till att träna och äta hälsosamt. Jag försöker flera gånger men tröttnar väldigt fort, framförallt när det gäller kosten som jag tycker är svårast. Har du några tips!?!? Vill verkligen komma igång och få det till en livsstil.

SVAR: Hej finaste, tack snälla! Jag tror inte ens att du förstår hur mycket det betyder för mig att du säger det, jag blir verkligen jätteglad. ❤️

Jag tror att det “problemet” som du har är väldigt vanligt. Jag skulle nästan vilja påstå att det är vanligare att tappa bort motivationen än vad det är att behålla den. Lite som med allt annat i livet, vissa perioder så tycker man att jobbet / skolan känns sjukt kul och pepp medan andra perioder så känner man mest att man vill slänga ihop datorn och säga till chefen “Hasta la vista” och aldrig mer komma tillbaka. Lite så är det nog med träningen också.

Man kan liksom inte räkna med att man ska vara supermotiverad hela tiden, det är ingen som är det. Jag vet att det lätt kan se ut som så på sociala medier när man följer olika träningsprofiler som tränar var och varannan dag, går på dieter och hitan ditan. Jag känner en hel drös av dessa “fitness-människor” och jag har ALDRIG träffat en person som alltid känner sig motiverad.

Sätt dig ner och tänk på varför du vill äta hälsosamt och träna. Det gäller att du hittar just DITT varför. För om du inte vet varför du ska träna och äta på ett visst sätt så är det väldigt svårt att hitta motivationen till att göra det också. Se nu till att din anledning är mer i stil med att du gör det för dig själv, för att du ska känna dig piggare, må bättre osv och inte något i stil med “jag känner mig tvingad men jag vill egentligen inte”. Det är DITT liv så se nu till att du gör det till det livet som du vill att det ska vara och inte det som dem i din omgivning tycker att det ska vara. Du är nummer 1 ❤️

Du nämnde att kosten är det som du tycker är svårast vilket jag håller med om. Jag vet inte hur du äter idag men det är självklart att det kan vara lite svårt att ändra om sina kostvanor om man är van att äta på ett visst sätt och plötsligt ska äta på något helt annat. Det här har jag inget ordentligt fakta belägg för men man brukar säga att det tar cirka 21 dagar att få in en vana/rutin, så det gäller att du bara bestämmer dig för att köra och så kämpar du på i 3 veckor och sen så borde det faktiskt flyta på lite mer naturligt. Men den första 1-2 veckorna kan nog kännas lite svåra, men du får kämpa genom det! Här kommer några tips på att göra det här lite lättre:

  • Gör en veckohandling med den maten som du vill äta under veckan så att du har allt hemma och på så vis blir enklare att slänga ihop varje måltid. (Det du inte vill äta – ha inte den maten hemma överhuvudtaget.)
  • Planera vad du ska äta under veckan. Skriv en lista där du bestämmer varje måltid i förväg. Vet du vad du ska äta kanske det känns lättare att hålla dig till det.
  • Boka träningsdejter med en vän. Har du bokat med en kompis att ni ska träna ihop så är det svårare att dra sig ur och inte gå dit.
  • Hitta en träningsform som du tycker är rolig och gör det DU gillar. Att lyfta vikter på gymmet är inte för alla. Tycker du kanske att det är roligare att gå på gruppträning, att gå ut och springa, köra crossfit, dansa zumba, gå på yoga, eller kanske ska du gå med i ett fotbollslag? Det är svårt att hitta motivation till att göra något som man inte tycker är roligt!
  • Gör bara så mycket som du orkar. Här ska inget överdrivas, Har du en dag som du är väldigt trött, lyssna på kroppen! Men är du trött på riktigt eller  bara omotiverad? Ge träningen 10 minuter, är du fortfarande svintrött? Lägg ner den dagen eller så kanske du kommer på efter dem där 10 minuterna att du kanske inte var så trött ändå?

Sen vill jag ge dig en liten reminder också: Att vara hälsosam är inte lika med att man aldrig ska unna sig något. Att vara hälsosam i mina ögon är att man äter bra mat som ger kroppen energi men att man samtidigt vet om att det är okej att unna sig ibland, Börjar man förbjuda sig själv olika livsmedel och “aldrig mer ska få äta det” så skapar man ett sug bara där. Det är bättre att bestämma typ att “Jag ska äta hälsosamt 5 av 6 dagar, men 2 kvällar den här veckan ska jag äta lite chips hemma i soffan när jag tittar på film” eller liknande. Jag brukar tänka lite så som jag hade det när jag var liten. Jag fick äta godis på lördagar och det var bara så det var. Så jag kör fortfarande lite på lördagsgodis tänket, haha! 😉

Lycka till nu fina! Kram

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats